Yıkayınca çıkmıyor, Nevin size bakıyor

Bu topraklarda erkek şiddetine maruz kalmış kadınlar listesi bir hayli kabarık. Her birinin adı hafızamıza kazınmış yüzlerce, binlerce kadın… İçimizi delip geçen milyonlarca şiddet hikâyesi… Her gün, her dakika bu erkek egemen toplumda kendi güvenliklerini, kendi adaletlerini sağlamaya çalışıyor kadınlar. Toplumun aileden hukuk sistemine kadar bütün birimlerinin suskun kaldığı bu konuda tüm güçleriyle haykırıyorlar eşit yasal, siyasi ve sosyoekonomik haklar için.

Sistemin seslerini kısmasına izin vermeyen kadın hakları savunucuları, bu sefer de Nevin Yıldırım için haykırdılar, onun isyanına ses oldular. Silah zoruyla kendisine düzenli olarak tecavüz eden Nurettin Gider’i öldüren ve müebbet hapis cezasına çarptırılan Nevin Yıldırım için. Tecavüz sonrası hamileliğini sonlandırmak isteyen ama bebeğin babasının onayı gerektiğinden kürtaj yaptıramayan Nevin Yıldırım için. Toplum baskısının dayanılmaz hâle geldiği, sokakta yürümekte bile zorlanan; yine de iki çocuğunu herkesten ve her şeyden korumaya çalışan Nevin Yıldırım için. Tüm bunlar canına tak ettiğinde de tecavüzcüsünün başını kesip köy meydanında ‘Alın işte, namusuma uzananın kellesi’ diye haykıran Nevin Yıldırım için.

Yaşamak için öldürmek, adaleti kendi elleriyle sağlamak zorunda kalan bu kadının savaşı bununla da bitmedi. Kendini yine erkek egemen sistemin tam kalbinde, hukuk sisteminde buldu. Kadına yönelik şiddet suçlarının hemen hemen hepsinde bulunabilen hafifletici sebepler (küçücük kız çocukları için ‘rızası vardı demek’, açık giyinmek, yemek yapmamak, seks yapmayı reddetmek, tayt gitmek, tanımadığı birine saati sormak…) nasıl olduysa bu olayda bulunamadı ve Nevin Yıldırım müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Nevin Yıldırım’ın trajik hikâyesi de devlet-erkek işbirliğiyle bu şekilde sonlandırıldı.

Kadına yönelik adaletsizliğin ve şiddetin her türlüsünün durdurulmasını talep eden feminist sanatçılar, Nevin Yıldırım için acil adalet çağrısı yaptı. Müebbet hapis kararının Yargıtay’dan dönmesi gerektiğini vurguladı ve bu amaçla bir imza kampanyası başlattı. “ Kadınlara adalet için, yaşadığımız adaletsizlikleri çarşaf çarşaf ortaya döküyoruz” mottosuyla yola çıkarak kolektif bir kampanya düzenlediler ve böylece davanın görünürlüğünü artırdılar. Bu sanatçı kadınlar, sembolik anlamı yüksek olan ve herkesin kolaylıkla ulaşabileceği çarşaflara Nevin Yıldırım’ın portresini çizdi ve mesajlarını yazdı.

Galatasaray Meydanı’nda çarşaflarıyla toplanarak basın açıklaması yapan ve Nevin Yıldırım için herkesin desteğini isteyen feminist sanatçılar, bu davanın da takipçisi olacak ve sokaktan geçen herhangi biri olsanız bile kafanızın içinde bir cümlenin dönüp durmasını, orada öylece asılı kalmasını sağlayacaklar: “Yıkayınca çıkmıyor, Nevin size bakıyor.”

Nevin Yıldırım için düzenlenen imza kampanyasına nevineozgurluk.org adresinden katılabilirsiniz.

 

Muhabbetimiz daim olsun...

Benzer Yazılar
Total
0
Share