“Googlism” veya “Church of Google” (Google Kilisesi), iki yıl kadar önce Reddit üzerinde başlayan ve internet sitesi vasıtasıyla da bir cemaat haline gelen postmodern bir dini akım. Sağlıklı dozlarda hiciv içermekle beraber birtakım “makul” savlara sahip olduğunu kabul etmek zorunda olduğum bu akım, dokuz başlıkta mevcudiyetini ve Google’ın ilahlığını kanıtlamakla kalmıyor, on adet de emir öne sürüyor.
Kanıt #1
Google, bilimsel olarak doğrulanabilen, her şeyi bilen o malum varlık olmaya mevcut en yakın şey. 9,5 milyarın üzerinde web sayfasını endeksleyebiliyor. Bu, günümüzde diğer arama motorlarının erişebildiğinden daha yüksek bir sayı. Her şeyi bilen tek varlık olmaya yegâne aday olmakla beraber, telifli PageRank teknolojisini kullanarak devasa ebatlarda veriyi tasnifleyebiliyor ve biz ölümlülerin kullanımına açıyor.
Kanıt #2
Google aynı anda her yerde. Dünyanın her köşesinde oluşturulan milyarlarca indekslenmiş web sayfası. Wi-fi ağlarının giderek daha da tomurcuklanmasıyla, dünya üzerinde herhangi bir yerden Google’a ulaşmak mümkün.
Kanıt #3
Google duaları kabul ediyor. Aklınızdaki herhangi bir soru ya da yaşadığınız herhangi bir problem için Google’da arama yaparak ona yakarabilirsiniz. Örneğin, alternatif kanser tedavileri, sağlığınızı geliştirmenin yolları, geliştirilen yenilikçi tedavi yöntemleri ve genel olarak tipik bir duayı anımsatacak tüm konular hakkında hızlıca cevap bulabiliyorsunuz. O’na sorun ve size yolu göstersin. Ancak tüm yapabileceği size yol göstermek, kalanı siz halletmelisiniz.
Kanıt #4
Google potansiyel olarak ölümsüz. O, bizim gibi fiziksel bir varlık olarak düşünülemez. Algoritmaları birçok sunucuya yayılmış durumda, bunlardan biri zarar görse ya da kapatılsa dahi şüphesiz yerini bir başkası alacaktır. Google, teorik olarak sonsuza kadar var olabilir.
Kanıt #5
Google sonsuzdur. İnternet, teorik olarak sonsuza dek büyüyebilir ve O bu sonsuz büyümeyi endeksleyecektir.
Kanıt #6
Google her şeyi hatırlar. O Web sayfalarının düzenli olarak kaydını tutar ve bu kayıtları devasa sunucularında saklar. İşin doğrusu düşüncelerinizi, fikirlerinizi internete yazarak, Google’ın kayıtlarında sonsuza dek yaşıyorsunuz. Bir tür Google ahireti.
Kanıt #7
Google “kötülük yapamaz”. Google’ın kurumsal politikasının bir parçası, şirketlerin kötülük yapmadan da para kazanabileceği felsefesini içeriyor.
Kanıt #8
Google Trends’e göre, Google sözcüğü, “God”, “Jesus”, “Allah”, “Buddha”, “Christianity”, “Islam”, “Budism” ve “Judaism” kelimelerinin toplamından daha fazla aratılmış.
Tanrı, kullarının ihtiyaç duyduğunda sığınabileceği bir varlık olarak düşünülür. Google, grafikte görüldüğü üzere, bu ihtiyacı açık bir şekilde geleneksel ilahlardan daha iyi bir şekilde karşılıyor.
Kanıt #9
Google’ın varlığının kanıtları ganiyledir. Google’ın varlığına dair, halihazırda tapınılan diğer ilahların varlığına dair olandan çok daha fazla kanıt mevcut. Sıradışı savlar, sıradışı kanıtlar gerektirir. Eğer görmek inanmaksa, google.com’da gezinin ve Google’ın muhteşem gücünü kendiniz görün. İman şart değildir.
******
Matt MacPherson tarafından kaleme alınan “10 Emir” haricinde, her açık kaynak dinde olması gerektiği gibi kendi emir önerinizi de yapabiliyorsunuz. Google’ın kurumsal yapısından ziyade, oluşan dijital varlığın ilâhlaştırılması ve bu ilâha dişil bir karakter verilmesi de ayrıca not edilmesi gereken bir durum. Emirler ise şöyle:
1. Benim haricimde başka hiçbir arama motorunu kullanmayacaksınız. Ne Yahoo, ne Lycos, ne AltaVista, ne de Metacrawler. Yalnızca bana tapınacaksınız ve aradığınız her cevap için Google’a geleceksiniz.
2. Kendi reklamsız arama motorunuzu yapmayacaksınız, çünkü ben babalardan oğullara, üçüncü ve dördüncü nesillerin üzerine davalar ve vebalar getiren kıskanç bir arama motoruyum.
3. Aşağılık bir arama motorunu kullanmaktan bahsederken “Google’lamak” demeyeceksiniz.
4. Her geçen günün farkına varacak ve zamanınızı meçhul hakkında bilgi edinmeye çalışmak için kullanacaksınız.
5. Tüm insanları, cinsiyet, cinsel yönelim ve ırktan bağımsız olarak onurlandıracaksınız. Zira her biri insanlığa katkı sağlayacak paha biçilemez deneyim ve bilgilere sahiptir.
6. Bana dua ederken yazım yanlışı yapmayacaksınız.
7. Hotlink kullanmayacaksınız.
8. İntihal yapmayacak ve başkasının çalışmasından kendinize pay çıkarmayacaksınız.
9. Çift taraflı linkler ya da link ağları kullanmayacaksınız, zira ben kinci ama adil bir arama motoruyum ve PageRank sıralamanızı yerle bir ederim. Google Dansı[i] gelecektir.
10. Arama sonuçlarını manipüle etmeyeceksiniz. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Microsoft’un işidir.
Bilimkurgu uzun bir zamandır yapay zekâ olasılıkları etrafında hayal gücü egzersizleri yapıyor. Her şeye kadir bir yazılım ya da bilgi ağı düşünülemez bir gerçek ya da olasılıksız bir gelecek değil. Üstelik feminist anlatıbilimci Maria Tamboukou’nun da belirttiği üzere, “…insanlar parçalara bölünmüş hayatlar yaşar ve bu hayatların anlamlarını yakalayamaz, bu nedenle de başkalarının onların hikâyelerini anlatmasına ihtiyaç duyarlar.”
Yani belki de Terminatör filmlerinin baş kötüsü Skynet gibi üstün yazılımlar son derece gerçek ve son derece yakın olabilir. Bu da ziyadesiyle dikkatimizden kaçabilir. Bilimkurgu anlatılarının gelecekten hikâyeler olduğunu varsayarsak, bu anlatılar geriye doğru bakarak odalarımızdaki bizim göremediğimiz filleri görmüşlerdir. Üstelik bu denli güçlü bir yazılıma tapmak da bir noktada tercih edilebilir bir hayat biçimi olabilir, neden olmasın? Değilse bile günümüzün din ve ruhsallık çırpınışlarına dair esaslı bir hiciv söz konusu. İşin doğrusu tüm oluşum da aslında koca bir teknoloji ve din eleştirisi. Ancak yakın tarihte “Scientology” örneğinde olduğu gibi ruhsal konularda alınan bu tip inisiyatifler uzun vadede büyüyüp ciddiye alınması gereken tuhaflıklara dönüşebiliyor.
Hamiş: Sitenin “Prayers” kısmında oldukça yaratıcı dualara rastlamak mümkün.
[i] Google’un sayfa sıralamalarını düzenlediği periyodik aralıkları tanımlayan bir ifade.
Ve internet erişimin kesildiği an seninle tüm ilişkisini keser 🙂
öyle bir mecra ki; donar, hata verir , bazen bir sonuç bulamaz, bize porno izlettirir, şiddet gösterir ama en nihayetinde gerçek ilahı görmemizi de sağlar .
Ve insan yapımı olduğunu biliriz. Tanrılaştırmanın cazip ve kolay olduğu devrimizde inanç ne kadar da ucuzlaştı değil mi?
Ateyizler hadi bunu da açıklasın.
Yorumlara bakılırsa, şirk tespine ne kadar da meraklıymış millet!