John Lennon’ın pek bilinmeyen politik görüşleri

John Lennon by Yoko Ono
John Lennon by Yoko Ono

Birçok insan John Lennon’ın düzen karşıtı görüşleri olduğunu bilir. Lennon, “Give Peace a Chance” ve “Imagine” gibi şarkılarıyla görüşlerini saklamaya çalışmak bir yana dursun, savaş ve ayrımcılık gibi konularla ilgili farkındalık yaratmak için sosyal statüsünü bilhassa kullanmıştı. John Lennon mütevazı bir Liverpool çocuğuydu, The Beatles’ın başarısıyla ilgi odağı olmasına rağmen toplumsal sorunlara aralarında yetiştiği insanların sorunlarına sırt çevirmedi.

John Lennon ile ilgili bilinmeyen ise sosyalizmle ilişkisiydi. O dönemlerde ABD’de komünistlere yapılan zulüm bilinen bir şeydi. Lennon, aralarında Troçkist örgüt Devrimci İşçi Partisi ve Marksist Red Mole dergisinin de bulunduğu sol gruplara 46 bin Sterlinlik bağışta bulunmuştu.

Lennon
Kanlı Pazar sonrası John Lennon ve Yoko Ono IRA’yı destekledikleri 1972 İrlanda İnsan Hakları Yürüyüşü’nde.

Değişim için şiddet kullanılmasına karşı söylemleri olan Lennon’ın, şiddet gerektiren bir mücadelenin sosyalizm adına kaçınılmaz olduğunu düşünen Marksistlere bağış yapması çelişkili görünüyor. Bu duruma getirilebilecek açıklama, Lennon’ın şiddet kullanan devrimle ile ilgili kesin bir kararı olmadığı olabilir. The Beatles şarkısı “Revolution”, “Hepimiz dünyayı değiştirmek istiyoruz ama yıkımdan bahsettiğinde bilmez misin, ben o işte yokum” dizelerini içeriyordu. Yayımlanan versiyondan önceki bir kayıt “yokum” yerine “varım” diyordu. Ancak şarkının son hâlinde değişiklik yapıldı, zira Lennon politik söyleminden emin değildi. Diğer The Beatles elemanları da şarkı sözlerinin devrimci tonuyla ilgili huzursuzlardı. İnsanların görüşleri çevreleri tarafından şekillendirilir ve zamanla değişebilir ancak Lennon’ın şiddeti tasvip edip etmediğinden bağımsız olarak ABD sistemi ondan korkmuştu. Richard Nixon, John Lennon’ı sınır dışı etme çabaları dahilinde peşine FBI’ı bile takmıştı.

Vietnam Savaşı‘nı eleştiren Lennon’ı sınır dışı ederek susturma planı dahilinde, FBI Lennon’la ilgili 1971 – 1972 yıllarını kapsayan yaklaşık 300 sayfalık bir dosya hazırladı. Dosya, 2006’nın sonlarına doğru yayımlandı. Rapordan bir cümle şöyle: “Lennon’ın devrimci görüşlere sahip olduğuna dair şüphe, Marksistlerle gerçekleştirdiği resmi görüşmelerle birlikte şarkılarının ve diğer yayınlarının içeriğiyle de desteklenmiştir.”

Muhafazakâr ABD John Lennon’ın radikalliğinden, sahip olduğu konumun savaş ve kapitalizm karşıtı görüşleri yaymak için kullanmasından korkuyordu.

Lennon ister bir pasifist ister Troçkist bir devrimci olarak görülsün, müziğini ve görsel varlığını dünyaya belirli fikirleri aşılamak için kullandı. Geri adım atmadığı görüşlerinin yaratacağı sonuçlardan çekinmeden, şöhretini kullanarak ama geldiği sosyal sınıfı da unutmadan bir şeyleri değiştirmeye çabaladı. Lennon modayı takip eden bir hippiden çok daha fazlasıydı, bir işçi sınıfı kahramanıydı.

Kaynak: CSN Media

Muhabbetimiz daim olsun...

Benzer Yazılar
Total
0
Share