Jason Shulman’dan tek karede filmlerin genetik kodları

Alice in Wonderland (1951)

Britanyalı fotoğraf ve heykel sanatçısı Jason Shulman,”Photographs of Films” adlı fotoğraf serisinde uzun metraj filmleri ultra uzun-pozlama tekniğiyle fotoğraflayarak  her filmin tek karelik suretlerini oluşturdu.

Danny Boyle – Trainspotting (1996)

Jason Shulman’ın bu serisinden bir seçki 17-21 Mayıs tarihleri arasından Photo London Festival‘da Somerset House’da gösterilecek. Ayrıca tüm seri Londra’daki Cob Gallery‘de 4 Haziran tarihine kadar mevcut.

2001: A Space Odyssey (1968)
Stanley Kubrick – 2001: A Space Odyssey (1968)

Takribi 100 dakikalık bir film hayal edelim, saniye 24 kareden hesaplarsak bu filmin toplam 144.000 kare fotoğraftan oluştuğunu söyleyebiliriz. Toplam 144.000 karenin üst üste pozlanması filmin renk paleti, mekân kullanımı, kadraj seçimleri ve ışık kullanımı adına nasıl bir karakterinin olduğunu görmeye yardımcı oluyor. Bununla birlikte oldukça etkileyici fotoğraflar olduğunu da söylemek gerek.

Taxi Driver (1976)
Martin Scorsese – Taxi Driver (1976)

Jason Shulman, 4 Mayıs’ta AnOther‘a verdiği röportajda her bir fotoğrafın ilgili filmin “genetik kodu – görsel DNAsı” olduğunu söylüyor. Fotoğrafların filmlerin yönetmenlerine dair ipuçları da verdiğininden bahseden Shulman, fotoğraflarda “Hitchcock’un insanlar, Kubrick’in kompozisyon üzerinden çalıştığının” öğrenilebileceğini belirtiyor.

Rope (1948)
Alfred Hitchcock – Rope (1948)

Bu teknikle her filmden aynı sonucu alamadığından da bahseden Jason Shulman, James Cameron’ın Avatar‘ını çekmeye çalıştığında elde ettiği şeyin “sade, düz bir mavi” olduğunu, bunun Cameron’ın kurgu yönteminden kaynaklandığını belirtiyor: “Çok hızlı kesmeler kullanıyor. Kamera sürekli hareket ediyor. Yani her şey yönetmenin tarzına bağlı.”

Kapak Görseli: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson & Hamilton Luske – Alice in Wonderland (1951)

Muhabbetimiz daim olsun...

Benzer Yazılar
Total
0
Share