Güncel müziğin kısa tarihi: James Blake

Müzik artık fosillerin tekelinde değil, müziğin yeni sahipleri onu ruhuyla kavrayabilenler. Müzik artık yaşı kaç olursa olsun diğerlerinin arasından sıyrılabilenlerin. Müzik artık önceliği kopyala yapıştır formüller değil, özgünlük olanların. Müzik artık tek bir türün akorlarına takılıp kalanların değil, türler arası seyahat etmekten çekinmeyenlerin. Ödüller artık on sekizinci albümünü satışa çıkaranların değil, 20’li yaşlarında en iyi ilk albümü yayımlayanların. Müzik artık James Blake ve biraderlerinin.

Son birkaç yıldır yükselişe geçen, ödülleri evine götüren, Jools Holland’ın programına davet ettiği ve organizatörlerin festivallerine “headliner” olarak seçtiği isimlere dikkat ettiyseniz, artık ilk paragrafta anlatmaya çalıştığım isimlerin rağbet gördüğünü fark etmişsinizdir. Bu isimler genellikle en fazla üç albüm çıkarmış ve üçünde de bambaşka yollara sapmış, üçünde de denemek istediğinin en iyisini gerçekleştirmiş isimler, tıpkı James Blake gibi. Bu isimlerden bir diğeri olan Jamie xx hakkında ise iki hafta önce birkaç kelam etmiştim.

13 Haziran akşamı, yani yarın akşam One Love Festival vesilesiyle sonunda tanış olacağımız Londralı küçük dev dehanın biyografisini uzun uzun anlatmaya gerek yok. 26 yaşındaki Blake kendi adını taşıyan ilk albümünü 2011’de yayımladı, bu albümle Mercury adaylığı elde etti. İkinci albüm Overgrown’u 2013’te yayımladı, bu albümle iki sene önce teğet geçtiği Mercury’yi evine götürdü. 2010’dan bu yana altı ayrı kısaçalar yayımladı, bunların hepsinde bambaşka sularda yüzdü. Bunların neticesinde mitoz bölünmeye uğradı: albüm James Blake’i ve EP James Blake’i. Albüm James Blake’i muazzam yükseliş gösteren bir grafikle neo-soul ve elektronik kıyılarda yüzüp, büyük festivallerde şarkılarını ezbere bilen kitlelere çaldı. EP James Blake’i post-dubstep prodüksiyonlar yapıp Fabric, Berghain gibi elektronik müziğin Kudüs’ü mekânlarda çaldı. Albüm James Blake’i Chance the Rapper ile ev arkadaşı olup birlikte “Life Round Here” gibi bir şaheser kaydetti, EP James Blake’i Frank Ocean ile birlikte İngiltere’de kulüp geceleri düzenledi. Albüm James Blake’i Feist’ın “Limit To Your Love”ını alıp yeniden yorumladı, “Feist’ten-başka-kimseden-asla-dinlemem”cilerin ağzını bir karış açık bıraktı, EP James Blake’i ise Harmonimix alter-egosuyla Beyonce’den Gorillaz’a kadar birçok isme tadı damakta kalan remiksler hazırladı. Bir nevi Bruce Wayne’cilik oynayan bu adam, müzik kariyeri boyunca uğradığı duraklarla tek başına bir ayaklı müzik antolojisi haline geldi. 2010’lar ve devamında müziğin başına neler geldi hızlandırılmış versiyonda öğrenmek istiyorsanız, James Blake’in iki albümü ve altı EP’sinden birer şarkı seçip, toplamda altı parça yardımıyla, durmadan değişen ve evrilen modern müziğe vakıf bir hale gelebilirsiniz.

Kulaklarınıza orgazm yaşatmak istiyorsanız, albüm James Blake’i yarın 20:45’te One Love Festival’in ana sahnesinde olacak. Yaşayacağınız deneyimin neye benzeyeceğine dair tüyo almak istiyorsanız, geçtiğimiz yıl Paris’te Pitchfork Music Festival’da gerçekleştirdiği performansı izleyebilirsiniz.

Muhabbetimiz daim olsun...

Benzer Yazılar
Total
0
Share