Geçtiğimiz yıl British Council sayesinde Türkiye’de de izleme şansına sahip olduğumuz Grayson Perry, günümüz sanatının en dikkat çekici isimlerinden. İngiltere’nin en saygın ödüllerinden Turner Ödülü’ne de sahip olan sanatçı din, kimlik, sınıf ayrımı gibi problemleri, popüler kültürden öğelere de çokça yer verdiği çalışmalarına yansıtıyor.

Markalar, teknolojik ürünler, televizyon yıldızları gibi günlük hayatlarımızdan aşina olduğumuz modern çağa ait malzemelerden ördüğü dokuyu, renk seçimleri ve işleme tarzıyla kocaman bir pop tabağında servis ediyor. İşlediği konular ve kullandığı öğeler her ne kadar bu çağa ait olsa da aslında malzeme seçimleri halı ve seramik gibi geleneksel.
Sanatçının hiç şüphesiz en dikkat çekici işi 6 adet duvar halısından oluşan Küçük Farklılıkların Kibri serisi. Perry, bu halıları 2012’de Channel 4 ile yaptığı, Grayson Perry ile Her Şeyin En Zevklisi (All in the Best Possible Taste with Grayson Perry) adlı BAFTA ödüllü belgesel serisi kapsamında tasarladı. Belgeselde, İngiltere’nin birbirinden değişik üç bölgesini ziyaret ederek, karşılaştığı farklı sosyal grupların zevklerini araştırıyor. Bu seride “Tim” adlı karakterin bebekliğinden ölümüne kadar uzanan süreç “Kafeste Kavga Edenlerin Secdesi”, “Otoparkta Istırap”, “8 Numaralı Cennet Sokağından Kovulma”, “Virgin Anlaşmasının Müjdesi”, “Üst Sınıf Çıkmazda” ve “#Ağıt” başlıklarını taşıyan halılar sayesinde duvara doğru derinleşiyor.

Jan van Eyck, Giovanni Bellini, William Hogarth, Masaccio, Carlo Crivelli, Matthias Grünewald, Robert Campin, Thomas Gainsborough gibi ünlü ressamlara göndermeler yapan bu halılar ayrıntılarda kaybolduğunuz çok tanıdık bir hikâyeye dönüşüyor.

Geçtiğimiz ay The Guardian’ın yayımladığı eskiz defterlerinden de anlaşılacağı gibi kendi hayatını da sık sık malzeme olarak kullanıyor. Çalışmaları annesinden üvey babasına, yaşadığı coğrafyadan babasının yerine koyduğu oyuncak ayısına kadar özel yaşamıyla ilgili ipuçlarıyla dolu.
Kontrol manyağı olduğunu ve bu yüzden yalnız çalışmayı tercih ettiğini dile getiren sanatçının hata yapmak veya özgünlük gibi dertleri yok. Kopyalıyor ve kopyalarken yaptığı yanlışların tarzını oluşturduğunu söylüyor. Süslemeli, bol ayrıntılı ve geleneksel olanın samimiyetine sahip üretimler yaparken kavramsal sanatla mesafesini koruyor. Yaptıklarının çağdaş dünyanın görsel açıdan dikkat çekici ve taze bir prototipi olduğunu ifade ediyor.

Perry, tanışmaktan büyük keyif alacağınız “Claire” adını verdiği alter egosuyla da gerçek bir ikon. Little Bo Beep masalına ait kıyafetleri, makyajı ve aksesuarlarının yanı sıra hem duruşu hem de kişiliğiyle işleri gibi anlatımcı bir görünüm sergiliyor.
Her şeyiyle ilgi çekici bu adamla ilgili daha fazla bilgi almak için sizi buraya alabiliriz.
* Perry’nin çalışmalarına ait tüm görseller graysonperrytr.com adresinden ödünç alınmıştır.