Depremlerin ardından Türkiye ve Suriye

Antakya’da yarı yıkılmış bir bina. Fotoğraf: Ingrid Woudwijk.

Mimar, mühendis, akademisyen ve şehir planlama uzmanlarının kolektif çabasıyla kurulan New York ve İstanbul bazlı girişim CARRRE (Collective Action for Readiness, Recovery, and Resilience), AIA New York ve Salt’ın ortaklaşa düzenleyip birlikte ev sahipliğini yaptığı ilk panel serisiyle açılışını duyurdu.

Dünyada inovatif fikirleriyle tasarım dünyasına yenilik getiren isimler ile deprem bölgesinde çalışan yerel profesyonelleri, belediyeleri ve sivil toplum kuruluşlarını buluşturan CARRRE, dört farklı panelden oluşan bir program kapsamında 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremi’nden etkilenen bölgenin yeniden yapılanmasına dair çözümler geliştirmeyi hedefliyor.

Kurucularından mimar Koray Duman, CARRRE’nın kuruluş aşamasını “Uluslararası isimler ve yerel uzmanlar arasında sağlıklı ve düzenli bir bilgi akışının sağlanabileceği, birlikte çözüm odaklı ortak fikirlerin üretileceği bir platform ihtiyacından doğdu” diyerek özetliyor ve ekliyor: “Yeniden inşa süreci, kolektif bir planlamayla daha dayanıklı şehirler tasarlamak adına bize verilmiş bir fırsat. Bu şansı iyi kullanmamız gerekiyor.”

CARRRE, 6 Şubat 2023’te Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi ve Kuzey Suriye’de gerçekleşen deprem sonrası yapılan analiz ve değerlendirmeler sonrası oluşturuldu. 7,8 ve 7,5 şiddetindeki iki deprem, resmi kayıtlara göre Tükiye’de yaklaşık 50 bin, Suriye’de 60 bin can kaybına neden oldu.  160 binden fazla binanın yıkıldığı ya da zarar gördüğü depremin ardından başta Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay olmak üzere bölgedeki şehirlerde, onlarca mahalle tamamen yıkıldı.

Uzmanların katılımıyla gerçekleşecek CARRRE panelleri, çözüm bazlı projeler, tartışma ve öğrenme odaklı uluslararası bir platform olarak tasarlandı. Panel başlıkları, altyapısı daha zengin, sürdürülebilir ve sağlam küçük ölçekli (konutlar) ver büyük ölçekli (şehir planlama ve altyapı) projelerin tasarlanmasında ihtiyaç duyulan yeni teknolojilere, mimari aşamalara ve düşünme biçimlerine odaklanıyor.

Orta Vadeli Yardım ve Geçiş Programları

Programın “Orta Vadeli Yardım ve Geçiş Programları” başlıklı ikinci oturumunda, konutlar, kamusal mekanlar ve yerleşim alanları da dahil olmak üzere geçici afet barınaklarının uzun süreli kullanımından kaynaklanan zorluklar değerlendirilecek. Konuşmacılar, alışılagelmiş afet sonrası planlama stratejileri ve inşaat tekniklerinin yanı sıra Türkiye ve başka ülkelerde geliştirilen alternatif yaklaşımları ele alacak. Farklı sosyal ve çevresel ekolojiler içerisinde toplulukların yer ve kimlik duygusunu koruyan tasarım örnekleri üzerinde durulacak. Dayanıklılık, dönüşüm ve maliyet açısından alternatif ve yenilikçi bina teknolojileri, kısa ve orta vadeli yapılarda geçiş dönemi inşaat teknikleri, uzun vadeli planlamaya ilişkin hususlar ile afet sonrasında yapılan binalarda toplulukların tanımlanması gibi konular irdelenecek.

Program, herkesin katılımına açık ve ücretsiz. Konuşmaları Türkçe dinlemek isteyenlerin Zoom üzerinden çevrimiçi olarak katılıp Türkçe çeviri seçeneğini tercih etmeleri gerekiyor. Çevrimiçi katılım için bu bağlantıdan kayıt yaptırabilirsiniz.

Panel II: Depremlerin Ardından Türkiye ve Suriye, Orta Vadeli Yardım ve Geçiş Programları
29 Temmuz, 2023 – New York & İstanbul, 17.00

Moderatör
Doç. Dr. Meltem Şenol Balaban, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi

Konuşmacılar
Alp Arısoy, Urban.koop Eş Kurucusu
James Garrison, AIA, Garrison Architects Yöneticisi; Pratt Institute Misafir Öğretim Üyesi
Yasmeen Lari, UNESCO Danışmanı; Heritage Foundation Pakistan Direktörü
Edward Ng, PhD, Chinese University of Hong Kong Öğretim Üyesi

Muhabbetimiz daim olsun...

Benzer Yazılar
Total
0
Share