Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi sergisine paralel olarak hazırlanan Beni Kimsenin Anlamadığı Bir İstanbul’da Yaşamaktan Yoruldum gösterim programı, 1960’lar İstanbulu’nda geçen beş filmlik bir seçkiden oluşuyor. Program, adını Reşad Ekrem Koçu’nun, İstanbul Ansiklopedisi‘nin “İntihar Olayları” maddesine dahil etmek üzere bir intihar haberi kupüründen alıntıladığı “Beni kimsenin anlamadığı bir dünyada yaşamaktan yoruldum” ifadesinden alıyor.
Koçu’nun ansiklopediyi tamamlamaya çalıştığı 1960’lı yıllarda kent hayatı hızla dönüşmektedir. Aşina olmadığı bu dönüşüme dair hisleri ansiklopedinin birçok maddesinde gözlemlenebilir: Tarihçinin hüzünlü alıntısı kendisi için de geçerlidir ve o da kentin değişen dünyasını anlamaz. Koçu’nun melankolisini takip ederek dönemin toplumsal, kültürel ve ekonomik meselelerini gündeme getiren program, Türkiye sinemasından örneklerle İstanbul’un birikenleri, birikemeyenleri ve sürekli dönüşenlerinin izini sürüyor.
Herkesin katılımına açık ve ücretsiz gösterimler, 28 Eylül’den 26 Ekim’e her Perşembe saat 19.00’da Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da yer alacak.
PROGRAM
Karanlıkta Uyananlar, Ertem Göreç, 1964
28 Eylül, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
1960’lar İstanbul’unda geçen Karanlıkta Uyananlar, Türkiye’de grev ve işçi haklarını konu edinen ilk yapımdır. Ertem Göreç’in yönettiği ve Vedat Türkali’nin senaryosunu yazdığı film, bir boya fabrikasında çalışan işçiler ile babasının ölümünden sonra fabrikanın başına geçen genç işvereni odağına alır. İşçilerin gündelik yaşantılarını, fabrikadaki sendikalaşma mücadelelerini ve hak arayışlarını dönemin siyasi iklimi, yerli sanayi-yabancı sermaye ilişkisi gibi konular ekseninde anlatır.
Yangın Var: Eski İstanbul Kabadayıları, Lütfi Ömer Akad, 1960
5 Ekim, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
Lütfi Ömer Akad’ın senaryosunu Necip Fazıl Kısakürek’in eserlerinden uyarlayarak yazıp yönettiği Yangın Var, eski devir İstanbul’unda, geleneksel mahalle düzeninin dışında yaşayan bir grup tulumbacı ve kabadayının başından geçenleri takip ediyor.
Suçlular Aramızda, Metin Erksan, 1964
12 Ekim, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
Metin Erksan sinemasının güçlü örneklerinden Suçlular Aramızda, 1965 yılında 34. İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği’nde “En İyi Yönetmen”, Milano Film Festivali’nde ise “En İyi Sosyal İçerikli Film” ödülüne layık görüldü. Belirli bir sosyal çevreye ait olma arzusu ile adalet kavramını çarpıştıran bu kara film, polisiye filmlerinin üslubunu derinlikli bir toplumsal eleştiriyle birleştiriyor.
Beş Şeker Kız, Osman F. Seden, 1964
19 Ekim, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
Yeşilçam’ın yıldız isimleri ile kalabalık bir oyuncu kadrosunun yer aldığı film, bir şan tiyatrosundaki beş kızın başından geçenleri odağına alıyor. Osman F. Seden imzalı Beş Şeker Kız, 1960’lar İstanbul’unun eğlence hayatına bakış sunan bir salon güldürüsü niteliğinde.
Ah Güzel İstanbul, Atıf Yılmaz, 1966
26 Ekim, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
Yıllara ayak uyduramayan Haşmet ile değişen İstanbul’un sahte vaatlerinin peşindeki Ayşe’nin sevdasını anlatan bu kara komedi, dönemin toplumsal yapısını ve kültürel çatışmalarını merkeze alıyor. Dönemin toplumsal yapısını, onun dışında kalmaya yeminli iki karakter üzerinden anlatıyor.